Een ‘armageddon’ bij zorginstellingen?

ABN AMRO is er duidelijk over tijdens het Zorg & Finance-congres van Zorgvisie: “De meeste instellingen zullen dit jaar verlies maken”, zo stelt sector banker zorg Anja van Balen tijdens het congres. Sterker nog, een jaarlijks onderzoek van PwC, ‘benchmark in de zorg’, stelt dat in 2018 slechts 7% van de instellingen financieel gezond is. Martin van der Lee, directeur van Accezz, biedt inzicht in hoe instellingen hun koers op tijd bij kunnen stellen.

In 2018 van alle zorginstellingen 93% in zwaar weer?

Van alle Nederlandse zorginstellingen is nu 38% gezond, ten opzichte van 33% een jaar geleden. Nog steeds minder dan de helft, maar er lijkt een groei te zijn. Inderdaad, het lijkt zo: met de huidige koers verwachten zorgorganisaties een rendement van nog maar 1,5% in 2018 (bron: benchmarkonderzoek PwC). Geldverstrekkers eisen voor het verstrekken van een lening een rendement van minimaal 2,5%. “Een schrijnend vooruitzicht. Al zien we dat zorginstellingen nu ook al kampen met hoge investeringen om kwaliteit van zorg te behouden. En een voorspeld dalend zorgtarief zet de exploitatie nog meer onder druk wanneer je geen interventies pleegt”, aldus Van der Lee.

Waarom nu koers veranderen

De bank wil inzicht in de tienjarenvisie van instellingen en ziekenhuizen. “Dit zorgt voor een directe urgentie in het verbeteren van deze prognose”, zegt Martin van der Lee.

“Belangrijk bij zo’n prognose is strategische informatie zoals de ontwikkeling van de marktpositie van het ziekenhuis in haar regio. Maar ook zaken als de verwachte zorgvraag, toekomstplannen, verdere specialisatie en afbouw van bedrijfsonderdelen”. Is uw tienjarenvisie financieel veilig gesteld? Of krijgt u het licht benauwd bij het lezen van dit verhaal? Lees dan toch nog maar even verder…

Accezz zorgt voor een betere prognose

Regelmatig wordt Accezz International door zorginstellingen ingeschakeld om te helpen met een betere financiële prognose. “Dat begint met een uitvoerige intake en een gedegen analyse in de verbeterpotentie in efficiency en kwaliteit van een team of organisatie”, legt Van der Lee uit. “Met deze analyse presenteren wij een plan om ervoor te zorgen dat de gewenste verbeteringen, zoals onder meer financiële en kwalitatieve verbeteringen, binnen afzienbare tijd behaald en gerealiseerd worden”. De analyse van Accezz is, na een diepgaand selectieproces, een investering van hen en daarmee gratis voor hun klanten. Een royaal aanbod? “Dat valt wel mee. Door ons selectieproces en door ons verbeterplan zijn doorgaans alle klanten gemotiveerd volgende stappen te nemen en is er binnen afzienbare tijd een meer dan 200% Return on Investment”, aldus een gedreven directeur. Geen einde der tijden voor zorginstellingen die werken volgens de Accezz-methodiek, wel hernieuwde energie.